Scratch the Story


Nedan är texten till Jessica Kempes artikel i tidningen Kosmetik 2 2019.
Vi tycker den beskriver historiken väldigt bra

No more nail-problems

I år firar det svenska nagellacksmärket Scratch of Sweden 30 år med sin ikoniska produkt Nail Food® som vårdar naglarna. Bakom varumärket står Marie Houston. Läs hennes historia om hur hon varit med och bidragit till den nagelmarknad vi har i Sverige idag.

Text: Jessica S Kempe

Marie Houstons syster Suzanne Simms, som bodde i USA, öppnade hennes ögon för naglar. Hon skickade Marie nagelprodukter avsedda för att bygga upp naglar. – Det var i början av 80-talet. I USA var det inne med långa naglar och denna trend hade inte kommit till Sverige. Jag lärde mig bygga egna naglar, vilket väckte stor uppmärksamhet.

Marie Houstons intresse övergick till att bli hennes yrke då hon kom i kontakt med företaget Beautiful Nails, som 1985 skulle öppna upp nagelsalong i Stockholm.

Salongen uppmärksammades av både media och allmänhet. Redan efter ett år köpte jag och en kollega Dan Gavin loss salongen och gjorde om den efter vårt tycke. Vi startade även utbildningar för nagelterapeuter.

Men år 1989 ville Marie satsa på skola och produktutveckling

– Min syster kom hem från New York och blev min partner i tio år innan hon flyttade hem till USA igen. Tillsammans byggde vi upp Scratch Academy med internationell godkänd utbildningsstandard och la grunden till ett helt nytt yrke i Sverige.

År 1989 var också året som Marie Houston startade egna produkter under varumärket Scratch Nails. Första produkten var Nail Food, nageloljan som kommit till att bli kultförklarad.

– Med allt konstmaterial vi arbetade med på den tiden behövdes en produkt som kunde stärka upp och reparera naglar, 100% naturlig, vegetabilisk, fri från tillsatser.

Därefter har det lanserats ett helt koncept med resultatinriktade hand- och nagelvårdsprodukter, bland annat på efterfrågan år 1992 av dåvarande ADA/Apoteket som önskade nagellack för allergiker.

– Alla våra produkter är allergi, vego- och eko-vänliga och med sikte på att vara hållbart utvecklade. Tillverkningen sker i Sverige. Vi håller oss ständigt ajour med vad som händer på marknaden och inom EU vad avser ingredienser och så kallade ”market claims”.

Marie Houstons mission på senare år är att lyfta naturlig nagelvård. Hon ser att det finns många med svaga och/eller skadade naglar som behöver hjälp med att nå resultat.

– Precis som det gäller huden ska man sköta sina naglar. Det gäller att få in en enkel rutin som blir en del av den dagliga skötseln. Därför har Scratch skapat en nagelvårdsguide som finns hos alla våra återförsäljare.

Några planer på att trappa ner har hon inte. Sedan 2003 driver hon företaget med sin man PA Lénström.

– För oss är företaget en livsstil. Just nu satsar vi på utveckling både här hemma och i andra länder. I exmpelvis USA arbetar vi och förbereder oss för att hitta starka samarbetspartners att introducera Scratch of Sweden och vårt nordiska arv. På senare tid har vi också fått förfrågningar om att utveckla koncept och produkter för andra märken, vilket känns nytt roligt och spännande.